Translate

Dzoli volinet.kuvar

Sugar and spice and all things without price

среда, 5. март 2014.

Francuska Riblja čorba Bouillabaisse


Bouillabase je tipična riblja čorba sa juga Francuske .koja vodi poreklo iz Marselja.Bouille (kuvati ) i baisse (lagano),govori o metodu pripreme.Ujedno da kažem da ja pravim ovu, jer kod nas ima većinom morske ribe ali bih JAKO volela da neko postavi recept za našu Riblju Čorbu  sa rečnom ribom.Hvala

Potrebno je
Za Supu

1 kg sveže morske ribe,očišćene i bez kostiju.U ovo je uključeno i jedan oktopus, lignje,skoljke i račiči
1 konzerva paradajz sosa
Beli luk
Pola čaše suvog belog vina
Extra Virgin maslinovo ulje
Peršun
Naprstak šafrana
čili papričice,može i sušene
so

Rouille Sos
2 žumanca
Pola šolje maslinovog ulja
2 češnjaka belog luka
ljute aleve paprike
so
I HLEB za tost



Počnemo tako  ,što propržimo na malo ulja
beli luk,peršun  na umeremoj temperaturi.

 Sada dodamo sečeni oktopus i lignje pržimo nekoliko minuta





Sipamo belo vino

Dodamo sos od paradajza



Poklopite posudu i kuvajte lagano 20 minuta

Dodajte ostalu ribu


Takodje dodate školjke i raćiće i krčkate još 15tak minuta.
Sada sve prelijete u zemlajnu posudu ,dodate šafran i so i poklopite.



Pravimo sos  ,Rouille
Ovo je sos ,koji se pravi od  jaja,ulja i belog luka i ljute aleve paprike -Sama reč rouille prevedena znači rdja i odnosi se na malko cvenkatu boju u sosu.
Stavite dva žumanca u činiju , viljuškom ih dobro umutite.Žumanca ne treba da budu hladna inače se neće zapeniti.Polako usipajte ulje ,pola šolje,kao kad pravite majonez.Dodajte sitno isečen beli luk i ljutu alevu papriku.Sve dobro promešajte 





Нема коментара:

// Pinintrest on image Pinintrest on image Social footer